ЈОУ КУЛТУРЕН И ИНФОРМАТИВЕН ЦЕНТАР - БИТОЛА

БИДЕТЕ И ВИЕ ДЕЛ ОД НАШИТЕ

ИДНИ НАСТАНИ

Пијано концерт

Јана Стојковска -пијано, класа на проф.м-р Вера Поповска Мила Петровска-пијано, класа на проф. Весна Милевска  Вторник 18.06 20.00 ч. Свечена […]

Повеќе

КИЦ БИТОЛА

Културен и информативен центар Битола, скратено КИЦ Битола е јавна општинска установа од областа на културата и уметноста.Установата се основа за остварување на локалниот интерес во културата од локално значење за граѓаните на општина Битола како единица на локална самоуправа , од областа на издавачката дејност, музичката дејност, сценско-уметничка дејност, филмска дејност, галериска дејност, дејноста на домовите и културата и дејноста за посредување на културата. Главна дејност на установата е: Дејност на објекти за културни манифестации, што опфаќа дејност на концертните и театарските сали и останатите објекти на културата.

ГАЛЕРИЈА

КИНО МАНАКИ

Објектот „Кино Манаки“ е сместен во срцето на Широк сокак на речиси истата локација која браќата Манаки во 1921 г. ја купиле и оддржале првата летна кино проекција. Веќе 1922 г. започна градбата на нивното кино „Манаки“, кое беше пионерски потфат во тоа време и место за разонода на битолчани. Кино “Манаки“ минувајќи низ разни премрежја своето пионерско патување го заврши во 1939 г. во голем пожар во кој изгорел до темел. Благодарение на иницијативноста на културните работниции и Општина Битола, со поддршка на Министерството за култура и европски фондови, на истата локација е изградена реплика на историското Кино „Манаки“, со современи услови за кино проекции кое официјално е пуштен во употреба во 2021 г. На овој начин Битола, им се одолжува на своите сограѓани браќата Манаки и ја продолжува традицијата на негување на филмската култура која започна пред повеќе од 100 години. Денеска објектот „Кино Манаки“ е место на бројни филмски проекции и јавни настани и дел од ЈОУ Културен и информативен центар Битола.

Scroll to Top